Niepozorna i tania przyprawa ze sklepu spożywczego może znacząco poprawić stan Twojego zdrowia.
Temat przeciwutleniaczy nie jest już obcy chyba nikomu, kto interesuje się odżywianiem. Naukowcy, znajdują coraz to nowsze związki zapobiegające wielu degeneracyjnym zmianom związanym ze starzeniem. Przeciwutleniacze występują min. w winie, rodzynkach, kakao. Jednym z ostatnich odkryć jest z cynamon. Cynamon jest tak skutecznym przeciwutleniaczem, że po porównaniu go z sześcioma innymi przyprawami(anyżem, lukrecją, imbirem, miętą, gałką muszkatołową i wanilią)zdyskredytował je w przedbiegach. Podobną formę prezentowała jedynie mięta.
Co czyni cynamon tak skutecznym?
Głównie trzy aktywne związki: aldehyd cynamonowy, octan cynamylu i alkohol cynamonowy.
Co może Ci dać włączenie tej przyprawy do codziennego menu?
Z pewnością możesz liczyć na to, że wpłynie na zahamowanie rozwoju drożdży Candida, które są przyczyną drożdżycy. Kolejna korzyść to możliwości antyseptyczne cynamonu. Silne działanie bakteriobójcze tej substancji, może pomóc w utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego. Jeszcze jedna ważna sprawa. Cynamon upośledza formowanie się kwasu arachidonowego, tym samym wykazuje działanie przeciwzapalne.
Ile cynamonu daje powyższe efekty?
Na szczęście niewiele. Wystarczy około jednego grama dziennie(tj.ćwierć łyżeczki od herbaty)
Cynamon świetnie się komponuje ze wszystkim, co słodkie(pamiętacie jabłecznik swojej babci) Łatwo go dodać do porcji owsianki lub jogurtu. Nawet, jeśli ktoś nie jest fanem tej przyprawy, to badania pokazują, że warto zainwestować 5 pln w miesięczną „ kurację”.
źródła:
Real Estate Link Exchange Directory
Free link exchange and link building service for real estate themed websites.
Znaczniki
Polecam w ramach uzupełnienia przeczytać o wpływie cynamonu na insulinę. Jak wiadomo insulina jest bardzo ważna przy budowie masy. Jak wspomniał Maciej nie jest to droga przyprawa a w związku z tym godna uwagi. Polecam http://www.kulturystyka-online.pl/cztery-sposoby-na-podniesienie-wrazliwosci-insulinowej.html. Od strony praktycznej – Ja często dodaje do porannej owsianki sporo cynamonu. Z owsianką świetnie się komponuje – oczywiście tej zalanej wrzątkiem – nie z mlekiem.
Jak najbardziej!
Nie ruszyłem jeszcze tematu insuliny, jednak prawdą jest, że cynamon wpływa na wytwarzanie insuliny.
O tym w jaki sposób, w którymś z następnych artykułów.
Smacznej owsianki 🙂