Niedawno mogliście przeczytać na moim blogu o korzyściach wynikających z wysokiego spożycia kwasów Omega 3. Dzisiaj poznacie najlepsze źródła tych kwasów tłuszczowy. Źródła omawianych tłuszczy, wybierałem pod kątem zawartości Omega 3, dostępności i ceny. Kolejność omawianych produktów jest zamierzona i wiąże się z subiektywną oceną. Występujący na dole strony olej jest moim faworytem.
1.Tran norweski
Najczęściej wyprodukowany z wątroby ryb morskich np. z dorsza. W swoim składzie zawiera sporo witaminy A i E, co powoduje, że nie należy przekraczać dziennej dawki, 5 gramów preparatu. Cena, około 25 pln.
2.Sardynki w puszce
Zachęcają najwyższym stężeniem omega 3 wśród ryb morskich i niską ceną.
Te malutkie rybki to aż 3700 mg Omega 3 W 100 gr ryby.
Oznacza to, że mała puszka dostarczy wam blisko 3300 gr Omega 3 i prawie 22 gr białka.
Cena około 2,85 pln.
3.Olej Lniany budwigowy.
Jest najbogatszym, łatwo dostępnym źródłem Omega 3.
Od 50 do 62% tego oleju, to Omega z numerem 3.
Można go spożywać bezpośrednio pijąc łyżką, lub dodawać do sałatek, jogurtów itp. Bezwzględnie musi być przechowywany w lodówce i należy go wypić w ciągu 30 dni, od otwarcia. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, za 22 pln.
Kwasy tłuszczowe Omega 3, należy bezwzględnie włączyć do swojego jadłospisu, a teraz wiecie już dobrze gdzie je znaleźć.
Znaczniki
motywacjaomega 3polecamprodukty
a np OMEGA 3 Sport Edition firmy OLIMP dobre są ??
Tak, są dobre. Można je stosować zamiennie z tranem norweskim.
Wychodzą tylko trochę nieekonomicznie, bo jeśli łykniesz 4 dziennie, to wystarczą Ci na dwa tygodnie, a kosztują około 21 pln.
Jest to jednak, pełnowartościowy produkt, zawierający omega 3.
Czy jest jakaś różnica między omega 3 roślinnym a rybnym? czy omega 3 to omega 3..
Tak jest różnica między zwierzęcym Omega 3 a roślinnym. Rybie omega, to kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które mogą być natychmiast użyte do rozmaitych celów w naszych ciałach. Natomiast roślinne kwasy omega 3, to kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest substratem do produkcji EPA i DHA.
czy to w takim razie oznacza, że te omega3 odzwierzęce są nieco lepsze od pochodzących ze źródeł roślinnych?
Absolutnie NIE.
Z perspektywy osoby która, chce zacząć wzbogacać swoją dietę kwasami Omega 3, nie ma żadnej różnicy pomiędzy rybim a roślinnym Omega.
Sugeruję wybrać sposób dostarczania kwasów tłuszczowych, taki jaki będzie najbardziej odpowiadał i wybrać te źródła, które są najbardziej dostępne.
Ja stosuję olej lniany z powodu moich problemów skórnych (brak rozpoznania czy to AZS czy ŁZS..). Tu znalazłam dość dużo informacji na temat właściwości oleju lnianego: http://befit.pl/wlasciwosci-oleju-lnianego
Drogi Panie Macieju z tego co ja byłem w stanie wyczytać z internetów, to wedle badań większość ludzi ma kłopot z syntezą ALA. więc lepiej jest od razu stosować preparaty z EPA i DHA np.Gold Omega 3.